Lifehack

Trükkök és ötletek gyűjteménye

3 étel, amely segít egy jó éjszakai alvásban

 

Ha úgy gondolja, hogy azok közé az emberek közé tartozik, akik minden egyes étkezés után álmosak, és az ételt okolják fáradtságáért, előfordulhat, hogy téved. Mint kiderült, ez az egyik legnagyobb ételmítosz. Vannak azonban más közönséges ételek, például bizonyos diófélék, amelyek valóban segíthetnek a gyorsabb elalvásban. Képesek kezelni az álmatlanságot, és segítenek a békés alvásban, anélkül, hogy felébrednének az éjszaka közepén.

 

3 olyan ételt szeretnénk bemutatni, amelyek bizonyítottan segítenek az alvási problémák megoldásában, valamint egy bónusz ételt, amit érdemes kerülnie, ha nyugodt éjszakát szeretne. 

 

Lazac

 

A zsíros halak és különösen a lazac gazdag omega 3 zsírsavakban és D-vitaminban. Úgy gondolják, hogy ez az egyedülálló kombináció nagyon előnyös az álmatlanság kezelésében. Ennek oka az, hogy ez a 2 dolog több szerotonin előállítását segíti elő, amely bizonyítottan elősegíti a könnyebb alvást.

 

Pontosabban a D-vitamin-hiányban szenvedőkről kiderült, hogy hajlamosabbak az alvási problémákra. A vad lazac pedig az egyik leggazdagabb D-vitamin-forrás, míg a tenyésztett lazac kevésbé előnyös.


Mandula és dió

 

A mandula gazdag a melatonin nevű anyagban. Magnéziumban és kalciumban, 2 ásványi anyagban is gazdagok, amelyek segítenek az izmok ellazításában. A magnézium úgy működik, hogy csökkenti a gyulladást, amely sok szorongást és fájdalmat okozhat a beteg számára.

 

A dió nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, és tartalmaznak triptofánt, egy alvást kiváltó aminosavat is. Úgy találták, hogy ez a sav segítséget nyújt az enyhe álmatlanságban szenvedő betegek számára. Ezenkívül a dió zsírsavakban gazdag, amelyek a szerotonin szintjét még magasabbra emelik, és így még gyorsabban elalszanak.

kepernyofoto_2021-04-17_13_15_07.png


Kiwi

 

Egy 2011-ben lezajlott tanulmányban 24 résztvevőt 4 hétig alvás előtt egy órával 2 kivivel etettek. Ennek az időszaknak a végén minden résztvevő észrevette az alvási szokások javulását. Megfigyelték, hogy jobban aludtak, gyorsabban aludtak el, és nem ébredtek fel az éjszaka közepén. Úgy gondolják, hogy a kivi magas szerotonin szintje a fő oka annak, hogy a kikwi segítség, ha álmatlanságról van szó.


kepernyofoto_2021-04-17_13_16_39.png

Bónusz 

 

Kerülje a fekete tea vagy bármi koffein fogyasztását.

 

Nem titok, hogy a koffeint sok ital, például kávé, tealevél és kakaó tartalmazza. Pszichoaktív anyagként serkenti az agytevékenységet, ezért ébredés után reggel igya. A koffein összekeveri a vérünk melatonin szintjét, vagyis hosszabb ideig ébren tart, ha lefekvés előtt fogyasztjuk.

 

Tehát nemcsak hosszabb ideig ébren tart, hanem megakadályozza a mély alvást is. Egy tanulmány feltárta, hogy a koffein fogyasztása 6 órával lefekvés előtt 41 perccel csökkentheti az alvást. Ha alvási problémái vannak, akkor gondolkodjon el a kávé és a fekete tea csökkentéséről lefekvés előtt.

 

Kipróbálta már a fenti ételeket lefekvés előtt? Vagy talált valami mást, ami javította az alvás minőségét?



A bejegyzés trackback címe:

https://life-hack.blog.hu/api/trackback/id/tr6316504090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása